(Not Provided). Det mörka Google och slutet för SEO

(Not Provided). Som ansvarig för Google Analytics på ditt företag älskar du säkert att rota runt bland de organiska sökningarna för att identifiera de nyckelord som besökarna använder för att hitta till din webbplats. Men kanske har du börjat bli lite förbryllad eftersom fler och fler av sökningarna bara visar frasen "Not provided". Hur kommer det här sig? Tyvärr är de bakomliggande orsakerna värre än man kan tro.

Daniel Castaño
Daniel Castaño

Förekomsten av "Not Provided" i dina listor över nyckelord är en indikation på en ganska djupgående och oroande trend. Den typen av SEO-marknadsföring vi är vana vid kan i värsta fall vara på väg att dö ut. Välkommen till det mörka Google!

Det började under 2011 - Statistiken i Google Analytics började i allt högre utsträckning visa besök där nyckelord från sökningar inte kunde identifieras. Tidigare kunde man se nyckelorden för i princip varenda besökare som hade hittat till din webbplats genom en sökning. Det var lätt att få fram mönster, trender och lista hur, och på vilka nyckelord och kombinationer, dina besökare egentligen hade hittat dig. Men sen bestämde sig Google för att kryptera och gömma just den informationen för användare som är inloggade på Gmail eller någon av deras tjänster, samtidigt som en sökning görs.

När du är inloggad på en Google-tjänst och samtidigt gör en sökning så utförs den via https. Det innebär en säker och krypterad anslutning jämfört med vanlig http som är okrypterat. Man kan se om https är aktiverat genom att titta efter ett litet hänglås i adressfältet. För två år sedan var andelen krypterade sökningar relativt låg, men har snabbt stigit sedan Google i allt högre utsträckning började kryptera sin trafik. Det har blivit allt svårare för dig som siteägare att se vilka nyckelord som driver värdefull trafik till din webbplats.

Slutsatsen är att Google håller på att ta död på SEO.

Användarnas integritet anges som anledning till den här utvecklingen. Det anmärkningsvärda är dock att sökorden är fullt synliga om besökarna kommer till dig via Google AdWords. Med andra ord - om du vill ha full koll på din webbtrafik så måste du använda AdWords, även om din organiska trafik är så pass bra att du egentligen inte behöver det.

Som jag tidigare nämnde har situationen blivit allt värre sedan 2011. I några kunders fall har jag under sommaren 2013 sett att upp till 70 % av alla sökningar är krypterade och därmed bara synliga som Not Provided. Följande kurva visar utvecklingen de senaste åren, och den talar mycket för sig själv.

Så varför växer den krypterade trafiken så snabbt? Det beror inte enbart på att folk är inloggade på Google-tjänster när de utför sökningar, utan även att fler och fler webbläsare krypterar de sökningar som görs direkt från URL- och sökfältet. Förmodligen på direkt order från, just det - Google.

Det har gjorts försök att dekryptera informationen genom att analysera den data som sparas i de webbadresser som finns tillgängligt i Analytics. Det går till viss del, men det blir långt ifrån lika detaljerad information som kan avläsas jämfört med de nyckelord man tidigare har varit van vid att kunna se.

Allt är lyckligtvis inte bara mörker. En del av den förlorade informationen har gjorts tillgänglig i Google webmaster tools, men med begränsningen att den bara är tillgängligt för de senaste två månaderna.

Det är i alla fall tydligt att det här är är en ganska drastisk förändring och att den kommer fortsätta. Vi rör oss mot ett mörkt Google där man betalar för information. Det hela är dock ganska logiskt när man tänker på det, och orsaken till det hela är såklart Adwords. Det är sökmotorjättens främsta inkomstkälla och det här är deras försök att skapa ytterligare kunder dit.

Utöver detta har Google nyligen gjort ändringar i sin algoritm - logiken som bestämmer var din webbplats hamnar i träfflistorna - där sidor som nyttjar vanliga SEO-tekniker har blivit bestraffade och flyttats ner betydligt i sökresultaten. Med även detta i beaktande är det ganska tydligt att de försöker försvaga det som tidigare har varit praxis inom sökmotoroptimering.

Att förstå dessa nya förutsättningar och begränsingar är nyckeln för marketing managers och webbstrateger. Adwords är inte enbart ett sätt att driva kvalificerad trafik som genererar leads och försäljning, utan även ett viktigt verktyg för att identifiera hur potentiella kunder beskriver sina behov och åt vilket håll marknaden är på väg. Så - håll ett öga på dina PPC-kampenjer!

Har vi rätt eller fel? Vad tycker du?

Om ni vill veta mer om SEO får ni gärna kontakta mig.

Daniel Castano
+46 739 123 777
daniel@leadsfabriken.se